Böcker som inte existerar på rätt språk

10.01.2017 kl. 22:11

 

 

Kan ibland känna mig tafatt när jag söker efter finska barnböcker åt kunder på jobbet. Brinner för att rekomendera så många bra böcker jag läst, men gissa om de översätts? Emma Adbåge, Frida Nilsson, Kristina Ohlsson... Nej. Jag vill ju rekomendera böcker med klass- och genusperspektiv, böcker med svindlande illustrationer och djup. Veckan innan barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman till exempel.

För att inte tala om vuxenlitteratur från finska till svenska. Sirpa Kähkönen, Pauliina Rauhala... Och det att Sara Stridsberg översattes till finska, det väntade jag på i cirka sju år. Nu kan jag inte sluta rekommendera Niin raskas on rakkaus (Beckomberga). 

Om jag någonsin jobbar med annat än bibliotek så önskar jag att det skulle vara att fylla ut glappet mellan våra grannländers litteraturutbud. Färmst barnlitteraturen då. För visst dyker det upp en del som går över språkgränsen: Tommi Kinnunen, Sofi Oksanen, Riikka Pulkkinen (fler böcker tack!), Ingrid Flygare, Emmi Itäranta... Men det känns ännu som det glappar, framför allt när det kommer till barnlitteratur. Är så sjukt tacksam att jag får njuta av allt det här på originalspråk, skulle gärna unna ännu fler att läsa de här berättelserna. 

 

Satu Laukkanen
Kommentarer (1)
Kunderna får börja lära sig det andra språket då istället ;)
Vickan11.01.17 kl. 15:46
Haha, det förstås! Men jag tänker liksom ännu större, typ att det skulle ges ut fler finska böcker i Sverige och vice versa. :D
11.01.17 16:43

 

Satu.
Satumainen.
Sagolik.

Bibliotekarie.

Bloggar om böcker,
skrivande och samboliv,
men också om det som
inte borde vara tabu. 

Skriver fiktion om saker
där tillsynes ingenting händer,
men mycket känns. 

Den tjusiga ponnyn heter
Ce-Linn Horzewski.

Åbo.


 

Lästa böcker 2017:
9 stycken

 

Zinaida Lindén: Valenciana
David Lagercrantz: Det som inte dödar oss
 Geoff Kinney: En dagbok till alla mina fans: Satsa allt!
Siri Kolu: Me Rosvolat (ljudbok)
Christel Sundqvist: Vonne och Marie
Lars KeplerKaninjägaren
Maria Antas: Hår
Johannes AnyuruDe kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Hannah LutzVildsvin

Läser just nu:


Kristina OhlssonMysteriet på Hester Hill
Amanda SvenssonAllt det där jag sa till dig var sant
 

 

 

Publikationer


Häcken (novell i Kontur 1/2015)

Vi varandra (Mörnenovell, 2015)

Fönstertvätt (Novell i Där ljuset faller som vackrast, Scriptum, 2015)

 

Populära inlägg

 

Tvåsamhet

Feministlistan revisited

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den

En students tankar om sparkrav vid universitetsbibliotek

Bokmässoprat

Våldtäktskulturen

Väggen i slutet av tunneln eller bekännelser av en n:te årets studerande eller bekännelser av en duktig flicka