Livsekvationen och den sprängda funktionsmaskinen

06.12.2016 kl. 22:05

 

Misstänker att det följer något slags utmattning efter gradun. Förbereder min betygsanhållan nu och ser över en annan kursuppstas som borde skrivas inför nästa möjliga examen, men motivationen tryter. Har börjat se på studierna som kommer att följa min filosofie magister mer och mer som ett fritidsintresse och orken börjar ta slut. Kan vara att jag skjuter upp det för att fundera på fortsättning senare. 

Jag tror det dels beror på att jag frilansar med så många saker och samtidigt ännu drömmer om att ha ork med andra kreativa verksamheter - till exempel att skriva skönlitterärt - just nu. Om den omtalade ekvationen studier + socialt liv + sömn = succé är en utopi känns ekvationen många arbeten + studier + socialt liv + bokdröm + sömn + gym + parförhållande = succé snäppet... Ja, snäppet mer orealistisk. 

Har tidigare lärt mig den hårda vägen att det inte går att få in allt, att ekvationen inte löser sig om man trycker in för många värden. Min mattalärare i gymnasiet brukade tala om en fuktionsmaskin, men har senare lärt mig att det inte är så lätt att man bara matar in funktion efter funktion och nya värden kommer ut. Lappa in för mycket på en gång och maskinen sprängs. Och det är ju lite så med livet också. 

Så håll tummarna för att jag får förlängda arbetskontrakt, så kan jag i alla fall satsa mer på mina fina jobb och nöja mig med en magisterexamen, så fortsätter jag drömma om ekvationen vettig mängd arbete + skrivtid och -kurs + gym och ridlektioner + parförhållande + socialt liv + sömn = succé. 

Det går att göra om planen. Gör om, gör bättre. Jag tror vi alla har bättre saker för oss än att arbeta ihjäl oss på alla fronter och dessutom glorifiera det. Sätt in lite mer sköna saker i ekvationen istället, ta tag i drömmen och ta bort lite av det som ger dåligt samvete eller tar den sista orken. 

 

Satu Laukkanen

 

Satu.
Satumainen.
Sagolik.

Bibliotekarie.

Bloggar om böcker,
skrivande och samboliv,
men också om det som
inte borde vara tabu. 

Skriver fiktion om saker
där tillsynes ingenting händer,
men mycket känns. 

Den tjusiga ponnyn heter
Ce-Linn Horzewski.

Åbo.


 

Lästa böcker 2017:
9 stycken

 

Zinaida Lindén: Valenciana
David Lagercrantz: Det som inte dödar oss
 Geoff Kinney: En dagbok till alla mina fans: Satsa allt!
Siri Kolu: Me Rosvolat (ljudbok)
Christel Sundqvist: Vonne och Marie
Lars KeplerKaninjägaren
Maria Antas: Hår
Johannes AnyuruDe kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Hannah LutzVildsvin

Läser just nu:


Kristina OhlssonMysteriet på Hester Hill
Amanda SvenssonAllt det där jag sa till dig var sant
 

 

 

Publikationer


Häcken (novell i Kontur 1/2015)

Vi varandra (Mörnenovell, 2015)

Fönstertvätt (Novell i Där ljuset faller som vackrast, Scriptum, 2015)

 

Populära inlägg

 

Tvåsamhet

Feministlistan revisited

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den

En students tankar om sparkrav vid universitetsbibliotek

Bokmässoprat

Våldtäktskulturen

Väggen i slutet av tunneln eller bekännelser av en n:te årets studerande eller bekännelser av en duktig flicka