Feministlistan revisited

08.02.2016 kl. 20:22

 

 

Jag har egentligen inte bloggat så mycket om feminism innan jag skrev feministlistan. Det är egentligen rätt underligt, med tanke på att jag trots allt ägnar mycket tid åt feminismen. Jag är med i debattgrupper, läser teori, underhållning och bloggar. Jag pratar rätt ofta om ämnen som tangerar det hemma och med vännerna.

Jag tror en del av obehaget i att skriva om feminism ligger i att det handlar om mycket komplexa frågor som dessutom är emotionellt laddade. Jag vet att det är obekvämt att ta en titt på sina egna privilegier, jag ifrågasätter mina egna också. Det är obekvämt att tala om trakasserier och våldtäkt, om vilka förväntningar vi ställer på andra på basen av deras kön. Att de är emotionellt laddade frågor tar sig sedan ofta uttryck i ilska, både i form av motargument av personer med andra åsikter, men också feminister sinsemellan. Därför har jag kanske oftare tagit betraktarrollen, eftersom jag vet att jag är konflikträdd. 

Hur som helst har jag under vintern hunnit reflektera kring allt från vad jag trodde om feminism innan, till vad feminism är för mig och (obefogade) skräckbilder om hur det går att leva som en feminist i ett rätt så heteronormativt förhållande (det går fint). Det har varit kul att skriva och att följa med andra som svarat på listan. Det blir säkert fler feministinlägg i framtiden också, om vikten av att våga säga att jag är feminist och mina tankar om normkritisk pedagogik.

Här är mina inlägg i listan samlade på ett ställe:

Intro: Feministlistan
1. Det här är feminism för mig…
2. Det här är feminism inte för mig…
3. Jag började kalla mig feminist när jag var…
4. Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…
5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…
6. Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…
7. Här är en lista på fem av mina främsta feministiska förebilder
8. Den viktigaste feministiska frågan för mig är…
9. Så syns feminismen i min vardag
10. Här är tre skitbra boktips som på ett eller annat sätt handlar om feminism

 

Satu Laukkanen
Kommentarer (1)
Tycker det var superkul att så många Ratatabloggare snappade upp feministlistan :) kan du till och med ha varit den som började med listan på Ratata allra först?
Nanó10.02.16 kl. 00:00
Japp, jag tror jag var först på Ratata. Fast jag hittade listan hos Mikaela på Ett ritstift i din rumpa. :)
10.02.16 10:48

 

Satu.
Satumainen.
Sagolik.

Bibliotekarie.

Bloggar om böcker,
skrivande och samboliv,
men också om det som
inte borde vara tabu. 

Skriver fiktion om saker
där tillsynes ingenting händer,
men mycket känns. 

Den tjusiga ponnyn heter
Ce-Linn Horzewski.

Åbo.


 

Lästa böcker 2017:
9 stycken

 

Zinaida Lindén: Valenciana
David Lagercrantz: Det som inte dödar oss
 Geoff Kinney: En dagbok till alla mina fans: Satsa allt!
Siri Kolu: Me Rosvolat (ljudbok)
Christel Sundqvist: Vonne och Marie
Lars KeplerKaninjägaren
Maria Antas: Hår
Johannes AnyuruDe kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Hannah LutzVildsvin

Läser just nu:


Kristina OhlssonMysteriet på Hester Hill
Amanda SvenssonAllt det där jag sa till dig var sant
 

 

 

Publikationer


Häcken (novell i Kontur 1/2015)

Vi varandra (Mörnenovell, 2015)

Fönstertvätt (Novell i Där ljuset faller som vackrast, Scriptum, 2015)

 

Populära inlägg

 

Tvåsamhet

Feministlistan revisited

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den

En students tankar om sparkrav vid universitetsbibliotek

Bokmässoprat

Våldtäktskulturen

Väggen i slutet av tunneln eller bekännelser av en n:te årets studerande eller bekännelser av en duktig flicka