En students tankar om sparkrav vid universitetsbiblioteken

30.10.2015 kl. 10:24

 

Nedskärningarna åskådliggjordes rätt brutalt i början av mina studier vid den litteraturvetenskapliga institutionen, främst i form av en indragen lektorattjänst, men också i belysning som inte gick att utnyttja fullt ut under kvällar och helger. Endast varannan taklampa tändes efter fem på vardagarna. Där satt vi med Dostojevskij, Kafka och uppslagsverk i mörkret, tills en student hämtade sin egen läslampa till institutionen så vi alla kunde utnyttja allt större delar av dygnet. På sidan om institutionerna ligger universitetets kärna också i biblioteken. Åbo Akademis bibliotek har med sin personal varit en ovärderlig resurs i mina studier.

Genom fortsätta skära drastiskt i stödet till universiteten belastar regeringen en redan hårt utsatt grupp. Studenterna är i dagsläge den enda samhällsgruppen som förväntas leva på lån, vilket i samband med arbetsmarknadens krav på erfarenhet får allt flera av oss att arbeta på sidan om studierna. I många fall betyder detta att vi tvingas tänja på dygnet för att klara av att bekosta och klara av våra studier. Studierna bedrivs sällan enbart under kontorstid, vilket hittills underlättats av att universitetet har erbjudit viss service också om kvällarna, så som kvälls- och lördagsöppet på biblioteken.

Dessvärre framgår det i Åbo Akademis biblioteks budget för 2016, enligt senaste ledningsgruppens mötesprotokoll, att kvälls- och lördagsöppethållningen riskerar att dras in. I egenskap av såväl graduskribent och kvällsbiträde vid huvudbiblioteket har jag fått följa med livet i salarna efter kontorstiden. I huvudbiblioteket finns en läsesal med skrivbord för avhandlingsskribenter, arbetsplatser och mötesrum för övriga studenter och ett tidskriftsrum. Om kvällarna besöks utrymmena flitigt också av allmänheten. Delar av bibliotekets resurser lånas dessutom endast ut som läsesalsexemplar, vilket betyder att de måste läsas på plats under öppethållningstiderna. Populärast är ändå läsesalsplatserna, strax innan stängningsdags sitter ännu flera studenter vid sina skrivbord.

Biblioteken är en essentiell tjänst för universiteten, för att inte tala om hur populära också universitetsbiblioteken är bland allmänheten. Det är viktigt att det finns tillräckligt stora upplagor av kurslitteratur och aktuell forskning för att studenter ska kunna producera de innovationer som efterlyses mitt i sparkraven, men också att vi har tillgång till biblioteken. Allt mer av ansvaret läggs på studenterna också då det kommer till universitetens bidrag. Förbättrar bibliotekens förkortade öppethållningstider våra möjligheter att under läsåret nå de magiska 55 studiepoängen som garanterar våra institutioner finansiering?

Det går att bära in en lampa till en dunkel institution, men det finns en gräns på hur mycket studenter klarar av att göra i talkoanda. Hur ska genomströmningen öka om våra möjligheter att studera effektivt tas ifrån oss? Vad ska vi göra sen, när inte ens varannan taklampa lyser?

 

Satu Laukkanen
Kommentarer (3)
bra skrivet, och alltså hallå ÅA! bibliotekens öppettider på kvällar och lördagar är jätteviktiga för studerande. kan inte fatta att de ens överväger att dra in dem.
Caroline05.11.15 kl. 23:25
Ja, det känns väldigt avigt tyvärr. Bibborna är ju så sjukt viktiga för oss alla oberoende av ämne.
05.11.15 23:34
Håller så med dig. Jag lever i princip på bibliotek i och med att jag både kan jobba från dator och studera där i frid och ro på kvällar/veckoslut och är knappast den enda. Blir så ledsen av hur utvecklingen ser ut just nu.
Nanó12.11.15 kl. 15:18
Ja, här sitter jag just ni och skriver på gradun. Med kanske trettio andra skribenter. Känns absurt att tänka att vi i januari förmodligen tvingas gå hem redan klockan 16. Det är helt otympligt att släpa på all sin sekundärlitteratur man får lämna här, för att int snacka om att det här just nu är mitt enda tillgängliga skrivbord.
12.11.15 15:40
Bra text! Är det alltså tänkt att ÅAs huvudbibliotek ska vara öppet typ 9-16 på vardagar från och med januari? Jag sitter själv här och läser nästan varje dag. Som juridikstudent så består stora delar av mina studier av en mängd litteratur som ska läsas. Föreläsningar hålls ju på dagen så allt som måste läsas ska ju läsas då när det inte är föreläsningar. Vilket i många fall då innebär morgnar och kvällar. Var ska vi studera? Hemma möjligtvis? Visst går det säkert men åtminstone för mig så är det inte optimalt... Det här känns verkligen som fel sätt för ÅA att spara.
Fanny12.11.15 kl. 16:07
Tack! Det skulle gälla ASA, Arken och huvudbiblioteket som just nu rullar på med timanställda studenter. Så det är i princip redan en rätt förmånlig aktivitet. Har själv min graduplats vid huvudbiblioteket och nog känns det som om den tappar betydelse om jag skulle tvingas gå hem redan fyra.
12.11.15 21:55

 

Satu.
Satumainen.
Sagolik.

Bibliotekarie.

Bloggar om böcker,
skrivande och samboliv,
men också om det som
inte borde vara tabu. 

Skriver fiktion om saker
där tillsynes ingenting händer,
men mycket känns. 

Den tjusiga ponnyn heter
Ce-Linn Horzewski.

Åbo.


 

Lästa böcker 2017:
9 stycken

 

Zinaida Lindén: Valenciana
David Lagercrantz: Det som inte dödar oss
 Geoff Kinney: En dagbok till alla mina fans: Satsa allt!
Siri Kolu: Me Rosvolat (ljudbok)
Christel Sundqvist: Vonne och Marie
Lars KeplerKaninjägaren
Maria Antas: Hår
Johannes AnyuruDe kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Hannah LutzVildsvin

Läser just nu:


Kristina OhlssonMysteriet på Hester Hill
Amanda SvenssonAllt det där jag sa till dig var sant
 

 

 

Publikationer


Häcken (novell i Kontur 1/2015)

Vi varandra (Mörnenovell, 2015)

Fönstertvätt (Novell i Där ljuset faller som vackrast, Scriptum, 2015)

 

Populära inlägg

 

Tvåsamhet

Feministlistan revisited

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den

En students tankar om sparkrav vid universitetsbibliotek

Bokmässoprat

Våldtäktskulturen

Väggen i slutet av tunneln eller bekännelser av en n:te årets studerande eller bekännelser av en duktig flicka