Gradun har fått pärmar och plats i hyllan

 

 

Lämnade in gradun idag. Höll för första gången i den inbunden igår och det är fortfarande svårt att tro att den är avslutad nu. Om den inte kommer tillbaka som en bumerang såklart, eftersom vi på littvet lämnar in inbundna exemplar till såväl språk- som sakgranskning. Men jag tror det är rätt sällsynt att den inte går igenom. 

Känner mig mest rastlös och började peta i bokhyllan. Har länge tänkt på det där med att göra mig av med ännu fler böcker eftersom jag har ett par hundra även om jag gallrade bort hälften när jag flyttade vid årsskiftet, som det syns där i bakgrunden. Ifjol var hyllan fylld på både fram- och baksidan. Står närmare hundra böcker i en hög och väntar på nya ägare, men vet inte om jag gallrat tillräckligt ännu. Det är svårt, det där med böcker. Och snart står en till bok i hyllan med mitt namn på ryggen. Med ett såpass sentimentalt värde att jag förmodligen aldrig kan göra mig av med den. I alla fall band jag in den i klassiska svarta pärmar. Om en månad lär ett ex hitta hem igen. 

 

Publicerad 21.10.2016 kl. 16:50

Bonny

 

 

Om några timmar har jag levt mina två första dygn någonsin som Bonny inte finns. Jag fick ha henne i över 26,5 år. Mina föräldrar i 28,5. Bonny var på de flesta sätt en glad och snäll ponny, men saknade broms och var duktig på att bocka. Jag har inte fallit, och kommer knappast att falla, lika många gånger av en häst som jag fallit av henne. Två gånger flög jag av på vår första hopptävling, men vi kom till slut över mållinjen. Jag lärde mig att borsta av mig, sitta upp igen och slutföra det jag påbörjade. Bonnys fokus låg väl mest på att ha kul hela tiden, och det betydde rallyväxel. Som tur var det inte långt till marken.  

Mamma meddelade sent på tisdagkväll att Bonny har svår kolik, att veterinären är på väg. Sedan hörde jag ingenting på en timme, fick inget svar. Och då visste jag nog redan. Tarmvred. Det fanns ingenting att göra. 

Mitt i slutförandet av gradun skulle jag helst vara lättad och glad att den processen är slut. Men det känns lite svårt. Dels för att jag är sörjer, men också för att inget riktigt känns verkligt. Varken gradun som ligger i tre ex framför mig eller faktumet att Bonny inte finns längre. Kanske det blir verkligt sen, när jag åker till Sjundeå och hon inte är där. Promenerandes emot oss, i väntan på eftermiddagshö. 

 

Publicerad 20.10.2016 kl. 19:04

Om jag var din tjej

 

 

Ribban för HBTQ-ungdomsböcker ligger högt efter Anna Ahlunds Du, bara. Även om Meredith Russos Om jag var din tjej handlar de rätt osynliggjorda transpersonerna så är läsupplevelsen litterärt inte så svindlande. Stilen är övertydlig och jag saknar mer undertext, men kan förstå författarens vilja att få just den här berättelsen berättad tydligt. Romanen baserar sig delvis på Russos egna erfarenheter: hatet från omvärlden, depressionen och könskorrigeringen. I ett efterord motiverar hon varför Amandas upplevelser som transpersoner är förenklade, men jag hade önskat att det gärna fått vara brutalt ärligt. 

Hur som helst är jag jätteglad att få se en transtjej som huvudperson. Alldeles för många berättelser går oberättade på grund av våld med dödlig utgång eller självmord. Om jag var din tjej är ingen genomgående feelgood-roman, men det finns glimtar av hopp för Amanda som flyttat till en ny stad där ingen känner till hennes förflutna. Hon får vänner, träffar en kille och är lycklig. Men skräcken att bli upptäckt är hela tiden där, vem kan hon lita på? En helt läsvärd bok, jag hoppas det inte tar länge innan nästa transperson får bli huvudperson. 

 

Publicerad 18.10.2016 kl. 19:03

Stänga textfabriken, den sista gradumånaden

 

 

Min graduprocess har hållit på alldeles för länge. Idag har jag suttit och petat i de sista kommentarerna av min handledare, försökt hitta skrivanvinsingar för abstract, inlämning och i vilket skede jag behöver binda in. Jag tror det har varit svårt för mig att slutföra det här projektet eftersom jag vet att det inte kommer att nå den nivå jag vanligtvis kräver av mig själv. Och om något är slutligt, ja, då är det väl en gradu när det kommer till universitetsvärlden. Efter den är det svårt att göra om, göra bättre. 

Det är skrämmande. Samtidigt inser jag ju hur absurdt det är, eftersom en gradu sällan är något mer än ett bevis på att studenten har klarat av att ro ett större projekt i land. Det är så jag försöker tänka på det, att det är bättre att jag ror i land det istället för att bli och sörja att det inte blev som det skulle. Istället försöker jag vara glad att jag efter alla dessa år fortfarande älskar mitt material:

 

VALERIE: […] Ge upp är inte svaret: fucka upp är det.
BERÄTTAREN: Jag önskar bara att jag visste hur jag ska fucka upp allt det här.
[…]
VALERIE: Du får skriva nya saker, babywriter, du får hitta på nya slut. Det kommer nya rosenträdgårdar. Dorothy bränner ner en rosenträdgård och blommorna som växer upp igen är några helt andra. En trädgård full av fittor och rosor och textfragment och glömska. Nu stänger vi textfabriken för den här gången.

 

Det är inte hela världen. Jag skriver nya saker. Och i alla fall så lyckades jag väl fucka upp min gradu om inte annat. 

 

Publicerad 14.10.2016 kl. 13:26

"Du har alldeles för bråttom att se dig om för att se dig för"

 

 

Gick på en ordkonstkurs som hette Författarens liv och inspirationskällor den här helgen. Insåg att jag nog saknat skrivkurser, även om jag lite känt av ribban för mycket. Men det var skönt att skriva text som inte behöver bli färdig, för första gången på länge. Efter fredagen flödesskrev jag flera sidor på ett café i Helsingfors. Korta stycken bara. Och kanske det är något jag måste jobba på, skriva oklara saker och tänka att det är okej bara jag fortsätter skriva istället för att sluta helt för att nästa delmål är lamslående. För det är okej att saker inte alltid är helt färdigfinslipade. Genast i alla fall. Därför bjuder jag glatt på en av skrivuppgifterna vi fick. Jag promenerade i Pestparken för inspiration och skrev en miljöbeskrivning i cirka femton minuter: 

 

Miko leder dig längre ut ur kärncentrum än du någonsin har varit. Du vågar inte säga åt honom att du knappt hittar från Kampen till Forum och att tanken på alla tunnlar, vart de leder och om de någonsin tar slut, ger dig svindel.
    Glassplittret rasslar mot den skrovliga trottoaren när du av misstag trampar i det. Du har alldeles för bråttom att se dig om för att se dig för var du trampar. Husen tornar sig över dig och bilarna verkar ila lika fort förbi dig som IC-tågen förbi Sjundeå. Allt går så fort och du är som slow motion bakom Miko som i rask takt travar framför dig, med höstvinden i sin halsduk och säkerhet i sina steg. Du aktar dig för varje människa, varje trottoarkant.
     Miko säger att han behöver pissa och kliver in i ett toalettbås i ett parkhörn. Det är som om vart tredje kvarter är ett grönområde. Malplacerade naturplättar som ändå är satta hit med eftertanke. Trädens ordning, de raka stigarna. Du går över gräset där det är tillåtet, löven rasslar släpande under dig.
    Du tänker dig ett nätverk av tunnlar under dig när du styr mot en parkbänk, klottrad den också. Den känns kall mot dina lår och det är först i efterhand som du inser att du inte kollade om den alls var ren. Du sitter kvar i varje fall, bland suset av de fallande löven som täcker motorljuden från gatorna. Hela tiden glider de förbi.  
    Varje gata kröker sig, det är som om du sitter omringad av husen. När ni fortsätter röra er med Miko noterar du att majoriteten av de guldiga löven hålls kvar i parken. Endast några få glider malplacerat ut över trottoarkanten på gatan.

 

Publicerad 09.10.2016 kl. 21:41

Du, bara

 

 

Vilken fräsch debutroman! Anna Ahlunds Du, bara (2016) börjar med ett vackert språk som suger in läsaren i en berättelse om John, hans syster Caroline och deras triangeldrama kring Frank. Utöver kärlekstrubblet väntar John på antagningsresultaten från fotbollsgymnasiet och har en livskris rörande just fotbollen: hans knä är nämligen inte i skick. Det handlar också om att vara olyckligt förälskad och euforisk om vart annat, så klart. Det fräschaste med Ahlunds debut är att huvudmotivet, kärleken mellan två pojkar, aldrig är en livskris. Homosexualiteten görs aldrig till en grej. 

Ahlunds stil är vibrerande, men samtidigt väldigt avskalad och lättillgänglig. Lite filmatisk också. Bjuder på mycket pirr, jag tycker den här romanen om den 16-åriga dökära John känns mycket trovärdig. Rekomenderar den starkt till dig som tycker om HBTQ-litteratur och gärna läser lite mer feel good än Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Det här är en roman för dig som vill ha homokärleksdrama utan en minsta skymt av skåpet. 

 

 

Publicerad 04.10.2016 kl. 20:15

"You can't be afraid of the power, you need to use it."

 

 

På snabbvisit hos Ce-Linn idag. När jag gjorde henne i ordning för en ridtur märkte jag tyvärr att en sko slitits loss idag, så istället för stubbåker blev det en snabblektion i hur man drar ut en hästsko. Det går ungefär till så att jag håller i och pappa lirkar. Även om jag tittat noggrant när hovslagaren tagit bort sådana så blev det lite panik idag, eftersom sömmen hunnit dras in i hoven. Kunde alltså inte öppna dem med tång. Jag tror ändå att situationen löstes så bra den kunde, med tanke på utgångsläget.

Så istället för fina höstridbilder tog vi några porträttfoton på stallgården. De flesta ser ganska grymma ut eftersom vi var ur synk; varje gång Ce-Linn såg snygg ut blinkade jag. Men den här tyckte jag om. 

Förresten så börjar vi gå på vårt sjuttonde gemensamma år nu i oktober. Min älskade busiga ponny, jag hade aldrig kunnat drömma om bättre lärdomar om att man inte behöver en elithäst för att bli en duktig ryttare. Och citatet av Charlotte Dujardin i rubriken. Precis det brukade min tränare också säga. 

Älä pelkää kun se lähtee käsistä, vaan mieti miten sä voit hyödyntää sen voiman. 

Så mycket du lärt mig om livet och mig själv, min kära häst. 

 

Publicerad 01.10.2016 kl. 21:46

Om du vill

 

 

Jag vet inte om jag kände mig särskilt berörd av Helle Helles Om du vill. En man och en kvinna i medelåldern träffas för första gången när de tappar bort sig i skogen och tvingas söka skydd för natten i ett vindskydd. Jag har svårt att få grepp om mannen som till en början berättar i första person, och tycker mycket mer om tredjepersonsperspektivet när kvinnans ungdom beskrivs. Hennes berättelse berör, den gör att gamla känslor som jag haft gör sig påminda. Tillbakablicken var lysande, men jag fastnar inte för ramberättelsen i skogen. Mannen förblir också suddig i konturerna när jag läst klart. 

Överlag tycker jag inte att boken var tillräckligt absurd för att verkligen väcka mitt intresse och motsvara mina förväntningar. I sig är det här en riktigt ömsint och fin bok, men den skakade inte helt om mig. Fast pärmen, den älskar jag. 

 

Publicerad 30.09.2016 kl. 20:40

Om att både äta kakan och ha den kvar

 

 

Vardagen skiljer sig rätt mycket ifrån mitt studietida liv, även om jag nästan alltid jobbat och inte jobbar montont från åtta till fyra nu heller. Veckorna är ett kretslopp av arbete, spring mellan arbetsplatser, mer arbete, gradustretande, gym och mer arbete i form av planering. Mitt livs första bodypump, mycket yoga och lite kettlebell. Lite angst ibland. Städning. Inredningsdrömmar. Nya plantor. Sovrummet som äntligen börjar bli mysigt. Där emellan blir det nya Marimekkolakan och nytt gardintyg (så nytt att det inte ens finns på IKEAs hemsida ännu), rosor på bordet och gemensamma lässtunder innan läggdags. 

För det mesta löper livet på rätt fint. Men i söndags rubbades idyllen lite efter att vi städat köket och beslöt oss för att befatta oss med några flaskor möglig äppelsaft. Jag torkade diskbordet, bredvid mig stod sambon som försiktigt vred upp korken på ena flaskan. Vi noterar att det fräser mer än limsa brukar göra och sambon slutar genast vrida på korken, låter det pysa. Sedan en sjujävla explosion. Det rinner möglig äppelsaft överallt, i håret, över ansiktet, i taket, i torkskåpet, på golvet, på andra sidan köket, i vardagsrummet... 

Så tja, för det mesta känns vardagen rätt fin just nu, bortsett från att jag inte vet om köksgolvsklibbet är inbillning eller fortfarande verklighet. Jag lunchar med härlig innergårdsutsikt på ett av jobben, lär känna nya människor och lär mig ett nytt biblioteksprogram. Men jag lär mig också att det är onödigt att välja mellan att ha kakan eller äta den (i alla fall om kakan är pappas äppelsaft). Kakan mögglar och sen har ingen kul. 

 

Publicerad 27.09.2016 kl. 21:06

Den lilla svarta

 

 

Sanna Tahvanainens nyaste roman är en riktig pärla. Det är något med litterära fantasier om verkliga personer, det är förtjusande att få följa med Coco Chanel och hennes skapande. Allt inpackat i ett poetiskt språk med inslag av symboliska mardrömmar. Med andra ord rätt samma element som förförde i också Bär den som en krona. Väntar med spänning på Tahvanainens nästa roman, jag är så nyfiken på vem som blir huvudperson! Precis som Sara Stridsberg och Jessica Kolterjahn lyckas hon skapa runda karaktärer av verkliga personer, men ändå handskas med den verkliga personen bakom med respekt. 

 

 

Dessutom är pärmen alldeles underbar, i precis den designanda som också Chanel förespråkade. Enkelt, stilrent och elegant. Platsar ypperligt på mitt nyfyndade nattygsbord. Den hittade jag på tori.fi efter att ha klickat in mig där tre till fem gånger om dagen i minst ett halvt år. Jag fick den superförmånligt, så det känns som en win-win på alla sätt. Dessutom rymmer den många böcker, det blir gott om valmöjligheter vid läggdags. 

 

Publicerad 21.09.2016 kl. 18:31

KonMari

 

 

Jag trodde aldrig att jag skulle läsa KonMari, som jag uppfattat som en bok om städning. Men sedan såg jag hur den lånades och köades på i biblioteket och så en dag fick jag ett ex i handen som jag kunde låna hem och tänkte att jag kan ju testa. 

Jag trodde heller inte att jag skulle tycka om att läsa den, men tydligen har jag börjat med metoden redan innan boken och är taggad att rensa ännu mer. Idén är alltså att organisera sitt liv och lära sig att släppa taget om det materiella. Man börjar organiseringen från lättare saker så som kläder, och rör sig sedan mot böcker och t.ex. köksprylar, för att till sist gå igenom känsloladdade föremål så som foton. Finns en massa bra videon på YouTube för den intresserade.

För varje år som går har jag märkt att jag får mer och mer ångest av att äga många prylar. Förut tänkte jag till exempel att det lite hör till att äga en massa böcker om man är litteraturvetare, men efter att ha jobbat på olika bibliotek i ett år har jag märkt att jag köper färre böcker. Jag köper en ungefär lika många nya som förut (vill stöda bokbranschen och favoritförfattarna), men färre pocketar. Men framför allt: jag läser de böcker jag köper. Ekotori har redan fått fem Ikea-kassar av mig och jag drömmer om en bokhylla där varje bok antingen är asviktig eller får det att vibrera på insidan. 

Nog för att hela grejen med råddfria lägenheter som KonMari också förespråkar lockar. Att bo två personer på 37 kvadratmeter lämnar inte allt för mycket förvaringsutrymme. 

 

Publicerad 30.08.2016 kl. 21:00

Bultande ponnyhjärta

 

 

Hade ursprungligen planerat att åka till Karleby för Venetsiaden, men det är rätt tungt att åka upp på fredag och ner på söndag, så det fick bli Sjundeå istället. För några veckor sedan tänkte jag optimistiskt att det blir en bra slutkläm på sommaren, men hösten hann komma innan. På lördag traskade vi iväg på en två timmars terrängritt med hovfotografen (sambon) och på söndag red vi krumelurer i grannbyns manege.

 

 

Att ha någon som står bakom kameran har sina för och nackdelar. Bland annat har jag fått snygga bilder på Ce-Linn, men har också allting från rumpan-i-vädret-bilder ifrån när jag sätter på transportskydd på Ce-Linn till hemska papparazibilder så fort jag lite vänder på huvudet. Men det är kanske bra att  jag vänjer mig vid att bli fotograferad, blir stel av blotta åsynen av en kamera. 


 

Under terrängritten varnade mamma att vi skulle se efter byns travkung så vi inte krockar. Några minuter senare så svepte Köppinen såklart förbi. Ni ska veta att vårkänslor är underskattade, varje hästtjej vet att det är på hösten det gäller. Jag kunde känna det bultande ponnyhjärtat, kroppen som stannar och blicken som höjs. Att gnägga eller inte gnägga? Resten av hemvägen var stirrig och pirrig, för vad skulle en helg med Ce-Linn utan lite rodeo vara. 

 

Publicerad 29.08.2016 kl. 20:28

Kulturlistan

 

 

Vad läser du helst?

Jag älskar poetiska böcker, allt ifrån dem med vacker meningsuppbyggnad till de som är på gränsen till pretto. Det ska kännas i kroppen när man läser en text, det ska vibrera när den läses högt. Lästips för att uppnå denna effekt: Sara Stridsberg, Matilda Södergran, Jessica Kolterjahn, Sanna Tahvanainen, Katja Kettu. Jag menar olen kaikukoppa sinun kieltesi soida. Blir det härligare än så?


Vilken tv-serie kan du se om och om igen?

Jag tror jag har sett säsong fyra av Orange is the New Black fyra gånger sedan den släpptes i juni, men Simpsons har jag älskat sedan jag var liten.


Vad såg du senast på teater?

Sånger vid randen av ett grått hav. 


Vilken skiva var den första du köpte/fick?

Spice Girls. Ackompanjerat av en hel del Spice Girl-trikåoutfits. 


Vilka tre kulturpersoner skulle du gärna äta middag med?

Ibland tror jag det är skönt att ha en viss distans till de författare man ser upp till. Och det är ju rätt uppenbart att det är författare jag skulle vilja träffa. Men det är kul att leka med tanken att träffa Sara Stridsberg någon dag. Katja Kettu kanske. Och Liv Strömqvist, henne skulle jag gärna träffa. 


Har du någon favoritfilm?

Ingen speciell, men Never Let Me Go och Känn ingen sorg har små speciella platser i hjärtat.


Vem gjorde den bästa spelningen du varit på?

Jag går inte på spelningar. Tanken av publikhavet gör mig lite illamående. Men jag skulle kunna tänka mig att se Veronica Maggio, Kent eller Florence and the Machine. 

Vilken tidsperiod skulle du helst åka tillbaka till för kulturens skull?

För fem år sedan hade jag gärna besökt 1910-talets exentriska finlandssvenska poeter, men just nu känner jag att beatpoesins guldera kunde vara en häftig upplevelse. Visste ni att Allen Ginsberg finns på Spotify?


Har du något skamnöje inom kultur?

Tja, jag läser inte den bästa kvalitetens deckare. Kepler har jag läst nästan alla av hittills, men tycker det inte är skammigt nog att jag skulle gömma de pocketarna i bokhyllan. Det är skönt med lätta thrillers ibland som avkoppling. Lågt tuggmotstånd, hög puls. 

 

Publicerad 23.08.2016 kl. 19:58

Bokcirkel i Åbo på hösten

 

 

Hej Åboratataiter och alla andra åbobor, det blir bokcirkel på hösten på Åbo stadsbibliotek! Vi läser unga nordiska författare, och börjar med inhemska Karin Erlandsson och hennes deckardebut Missdåd torsdagen den 8.9 klockan 18-19.30. Vi träffas sedan tordagarna 6.10, 3.11 och 1.12 med böckerna Pojkarna av Jessica Schiefauer, Om du vill av Helle Helle och Josefine Klougarts Om mörker. Under första träffen besluter vi om vilken ordning vi läser böckerna i. 

Närmare info får ni om ni skickar e-post åt mig: satu.helena.laukkanen(a)gmail.com. Det är gratis att delta, så välkommen med, ensam eller med en kompis! 

 

Publicerad 21.08.2016 kl. 20:15

KVG - Kunskapens Vänner Garantiförening

 

 

Marknadsförde ordkonstgrupperna med Sydkusten idag på Konstens natt. Vi körde med hippietema i sann aktivistisk anda och delade ut grupperingar som besökarna kunde tänkas gå med i. Jag fick KVG. Jag får alltid hjärtsnörp när jag på kort tid behöver trolla fram en maskeraddräkt, men tycker sambons t-shirt som blev en klänning funkade rätt bra till slut. Kanske jag också borde plocka in retroglasögon i min vardagliga outfit. 

Ord ger styrka står det på plakatet jag viftade med. Så är det. Vi behöver kunna bruka dem, men också njuta av att få använda dem. Önskar det hade funnits ordkonstgrupper när jag var liten, kanske skrivambitionerna hade sträckt sig längre än att få en tia i fria uppsatsen när jag var i skolåldern. För en skapande gemenskap i kombination med orden, det om något är allting från en fristad till något riktigt starkt. Tänk vad lyxigt att få vara med om något sådant redan som lågstadiebarn. 

 

Publicerad 18.08.2016 kl. 22:34

 

Satu.

Bibliotekarie.
Kulturfrilansare.
Litteraturvetare.

Bloggar om böcker,
skrivande och samboliv,
men också om det som
inte borde vara tabu. 

Skriver fiktion om saker där tillsynes ingenting händer,
men mycket känns. 

Den tjusiga ponnyn heter
Ce-Linn Horzewski.

Åbo.


 

Lästa böcker i år:
36

 

 

 

Populära inlägg

 

Vi varandra (Mörnenovell)

Tvåsamhet

Feministlistan revisited

Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den

En students tankar om sparkrav vid universitetsbibliotek

Bokmässoprat

Våldtäktskulturen

Väggen i slutet av tunneln eller bekännelser av en n:te årets studerande eller bekännelser av en duktig flicka